Halloweenkakor

Roligt att baka lite tokiga kakor till halloween, i år blev det inte så många sorter men här finns ett recept på häxfingrar som också är kul och uppskattat.
För ca 24 st. kakor:

Sätt ugnen på 170 grader. Vispa 125 gram mjukt smör med 3 dl socker, 2 tsk vaniljsocker och 2 ägg med elvisp så det blir en krämig smet. I en egen skål blandar du ihop 4 ½ dl vetemjöl med 1 dl kakao, 1 tsk bakpulver samt ½ tsk salt. Rör samman med den andra smeten. Jag delade sedan upp smeten i två skålar. I den ena hade jag i röd, blå och grön karamellfärg då jag ville få en mer svart färg på några kakor. Den andra smeten lämnade jag som den var. Självklart kan du använda svart karamellfärg om du har det hemma.
Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Ungefär 2 msk smet per kaka men du väljer själv vilken storlek du vill ha. I den mörkaste smeten som jag färgat gjorde jag ingenting men den andra smeten tryckte vi i lite godisögon. Detta kan du istället göra direkt när kakorna kommit ur ugnen så håller det bättre och inte smälter bort. Grädda kakorna 12-15 min beroende på ugn och vilken storlek du gjort på kakorna.
Direkt när de kommit ut ur ugnen kan du välja att trycka ned ögon eller nonstop/smarties i färger som orange, lila eller grön.
När kakorna svalnat dekorerade jag de mörkaste med kristyr i mönster av spindelnät. Låt torka i rumstemperatur och förvara sedan i burk med lock. Kristyren är enkel, vispa ihop 2 dl florsocker med 1 äggvita med elvisp i 2-3 min. Häll över i en spritspåse och klipp et litet hål. Spritsa sedan i valfritt mönster. Kanske spöken eller mumier om du inte vill göra spindelnät. Kristyren håller länge i kylskåp men annars kan du göra halva receptet. Perfekt även till pepparkakorna såklart!

Hoppas ni hittar lite inspiration till Halloween, jag tycker att det är superroligt med just mat, fika, godis men är lite sämre på att pynta. Vi väljer att pynta ett rum istället som vi har middag i t.ex. Här och här finns fler tips till halloween!

/Josefine

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *