Havrefrallor med äpple

Här hemma finns det äpplen i överflöd men jag är inte så bra på att ta vara på allt tyvärr.. Idag var jag dock ute och plockade några och blev sugen på att testa att baka bröd med äpplen. Det blev saftiga frallor med havregryn, väldigt enkelt men så gott med smör och ost på!

Du behöver:

50 gram jäst
4 dl ljummet vatten
2 dl grovrivna äpplen (med skal går bra)
4 dl havregryn
1 ägg
1 msk honung
½ tsk salt
7-10 dl vetemjöl

Gör såhär:

Smula jästen i en bunke. Lös upp med vattnet och rör sedan i äppelrivet. Blanda i havregryn, ägg, honung och salt. Blanda ordentligt och häll sedan i mjölet, lite i taget, och spara lite till utbak. Kör ett par minuter om du använder maskin, annars blanda runt ordentligt i 3-4 min för hand. Låt jäsa övertäckt i bunken i 30 minuter.
När degen jäst häller du ut den på lite mjölat underlag. Knåda ihop och arbeta in lite luft. Dela degen i 15 lika stora bitar och rulla till bollar. Lägg ganska tätt i en ugnsform eller plåt med bakplåtspapper, lämna lite luft mellan varje boll. Täck över och låt jäsa i 25 minuter. Sätt sedan ugnen på 175 grader. När frallorna jäst klart penslar du med lite rapsolja och strör över lite havregryn. Eller valfria frön som t.ex. pumpa, sesam osv.
Låt gå i ugnen i ca 25-30 min. Tempa och ta ut brödet när det visar 98 grader.

Det är obligatoriskt provsmak medans de fortfarande är lite ljumna, mums!
Frys in direkt när de börjat svalna och ta fram allteftersom.

/Josefine

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *