Gravad lax

Ett måste på mitt julbord om jag bara får välja en laxrätt haha! Har gärna också varmrökt, kallrökt och inkokt lax på julbordet men som sagt, får jag bara välja en så blir det gravad. Och sås ska det vara till såklart!

Inte svårt alls, tar lite tid men det sköter sig självt och det enda du gör är att vända några gånger på laxbiten.

Till en laxbit på 500 gram gör du såhär: Låt skinnet vara kvar på laxen. Blanda ihop 1/2 dl socker med 1/4 dl salt samt 1/2 msk grovkrossad vitpeppar. Gnid in ordentligt i laxen och massera in noga för att undvika hårda kanter. Kryddningen ska masseras in både på köttsidan och skinnsidan. Strö till sist över 1/2 dl hackad, färsk dill på båda sidor av laxen. Lägg i en form och täck ordentligt med plastfolie. Låt laxen ligga i kylen i 2 dygn. På dessa 2 dygn vänder du på den ca 4-5 gånger. När laxen är klar skrapar du bort överflödiga kryddor och skivar upp. Går utmärkt att frysa in och ta fram till jul!

En gravlaxsås till är ett måste, så enkelt och gott.

Blanda samman 1/2 dl sötstark senap med 1 msk socker, 1 krm salt, 1 krm malen vitpeppar samt 1 1/2 msk vitvinsvinäger. Vispa sedan med elvisp och häll droppvis i 1 dl rapsolja. Blanda till sist ner 1 dl hackad, färsk dill. Smaka av och tillsätt mer vinäger eller salt/peppar om det behövs. Blir ca 2 dl sås. Denna går att förbereda långt innan men vänta med att ha i den hackade dillen tills det är dags för servering isåfall.

/Josefine

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *