Gravad morot

Testade denna variant till jul och tänker att det fungerar lika bra nu till påsk om det är någon som inte gillar lax eller kanske inte kan eller vill äta det. Här får man alla de goda smakerna som gravning ger men utan själva fisken.

Sätt ugnen på 200 grader. Skala 3 morötter och lägg dom trångt i en liten ugnsform. Häll på 1 ½ dl grovsalt (jag hade bara flingsalt hemma och det fungerade lika bra). Baka i ugnen i ca 40 min. Beror lite på hur tjocka morötterna är men de ska vara lite al dente (alltså lite motstånd) när du tar ut dom.
Skölj av saltet från morötterna och låt svalna. Under tiden kokar du en lag på ¾ dl vatten, 1 msk ättika, 3 msk socker, stjälkarna från 1 kruka dill (spara själva dillen) och 10 krossade vitpepparkorn. Lagen ska bara koka upp och sedan svalna. Lägg morötterna i dubbla plastpåsar och häll på lagen. Se till att det inte är någon luft kvar i påsen. Låt ligga kallt över natten. Vid servering låter du morötterna rinna av, rulla sedan i dillen du sparat (hackad) och skiva upp.
Servera med en hovmästarsås/gravlaxsås.

/Josefine

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *