Bearnaisesås och mumsigt tillbehör

Många tycker att det är svårt och lite bökigt att göra varm bearnaisesås. Vi tyckte likadant men efter att vi började göra enligt det här receptet för flera år sedan har vi misslyckats två gånger tror jag. Och misslyckas man går det att rädda, oftast!

Här kommer i alla fall ett recept och lite tips runtomkring.
Såsen räcker till ungefär 6 portioner. Det du behöver är smör, ägg, lök, vinäger, dragon och salt & peppar.

Börja med att smälta 300 gram smör i en kastrull och ställ åt sidan. Under tiden värmer du ca 6 msk vatten i en annan kastrull. I med 1-2 msk fint, fint hackad lök. Schalottenlök eller gul lök funkar bra. Tillsätt 2-3 msk vinäger. Här funkar det med vit, röd eller äppelcidervinäger. Krydda med dragon, salt och peppar. Här får man köra lite på känn, det är bara att smaka av och tillsätta mer om det behövs senare.
Låt allting puttra en liten stund på låg värme, löken ska mjukna.
Under tiden tar du 6 stycken ägg och separerar äggulan från vitan.
Äggvitan kan du spara i kylskåpet i ett glas med plastfolie över, i alla fall ett par dagar.
Eller baka något mumsigt på dom, kanske dessa muffins med italiensk maräng?

När löken mjuknat drar du av kastrullen från plattan. Häll i äggulorna och rör om. Låt det bli varmt och vispa hela tiden. Växla mellan att ha kastrullen på plattan och att dra av den från plattan. Det är viktigt att äggen inte kokar, då blir det ju äggröra! När det tjocknat så är det dags för smöret. Det som är viktigt här egentligen är att smöret och äggblandningen ska ha samma temperatur, då är inte risken lika stor att den skär sig.
Börja med att tillsätta smöret droppvis. Vispa hela tiden. Sedan kan du hälla i en fin stråle, fortsätt att vispa hela tiden. När allt smör är i så kan du smaka av och tillsätta mer kryddor och vinäger om det behövs. Tillsätt gärna lite hackad persilja också!

Hoppas att ni vågar testa nu, om det skulle vara så att den skär sig så testa detta:
Droppa i några droppar kallt vatten och vispa ordentligt.
Funkar inte det kan du ta undan ca 1 dl av såsen och blanda i 1 ny äggula.
Vispa sedan ner detta i resten av såsen.
Lycka till!

Ett gott tillbehör till kött eller kyckling är parmesangratinerade haricots verts och vaxbönor.
Koka frysta bönor en liten stund i saltat vatten. Häll av och pressa försiktigt ut överflödigt vatten. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö över flingsalt. Blanda runt lite. Riv sedan över parmesan och gratinera i ca 200 grader tills osten smält och bönorna fått fin färg.
Använder du färska bönor behöver du inte koka dom innan.
Mums!

/Josefine

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *