Semla med rostad mandelmassa

Här kommer ett gott tips till semmeldagen. Jag testade att göra egen mandelmassa för första gången och det blev denna rostade variant. Gott men annorlunda! Smakar ungefär exakt som brända mandlar så jag fyller inte mina semlor alldeles för mycket då det kan ta över lite.

Orkar du inte baka bullar men ändå är sugen på semla så rekommenderar jag varmt detta recept på semmelkladdkaka. Så god och seg och med alla smaker från en semla men du slipper momentet med att baka bullar.

Recept på deg till semmelbullar hittar du här och här. Det ena är recept på kringlor och jäser bara en gång så har du bråttom är det receptet perfekt. Gör istället runda bullar, går dessutom ännu fortare än att göra kringlor. Det andra receptet är det recept jag alltid använder till lussebullar men fungerar perfekt även till kanelbullar och semlebullar. Uteslut saffran och ersätt ev med kardemumma. Väljer du att ha kardemumma i degen så ha i ca 1/2 msk nymortlad kardemumma till kringelreceptet och ca 1 msk till lussebullsreceptet.

Så till mandelmassan. Rosta 100 gram mandel (med skal och allt) i ca 10 min i ugnen på 200 grader. Rör om några gånger under tiden. Låt svalna lite och mixa sedan i en matberedare eller mixer till ett fint pulver. Tillsätt 100 gram florsocker och mixa igen. När du fått till så fint/grovt du vill ha det så tillsätt en äggvita och mixa snabbt ihop igen. Går att förvara i kylen i ca 1 vecka.

Skär av lock på semmelbullarna. Gröp ut lite utav inkråmet och blanda med mandelmassa samt lite ovispad grädde. Bred på eller spritsa vispad grädde (med lite vaniljsocker i) och lägg sedan tillbaka locket. Pudra över florsocker vid servering.

Mums!

/Josefine

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *