Vegetarisk lasagne

Vi har bestämt oss för att försöka att äta i alla fall en vegetarisk rätt/vecka. Jag vill gärna laga vegetariskt och inte köpa massa färdigt (typ morotsbiffar osv) så den här lasagnen kändes hyfsat enkel att göra då den utgår lite från den lasagnen jag brukar göra med köttfärs i.
Självklart är det inget fel i att köpa färdigmat/halvfabrikat. Det gör jag ju med produkter som inte är vegetariska t.ex. pytt i panna, fiskpinnar osv. Men jag har utvecklat ett intresse för vegetarisk matlagning och det är roligt med nya utmaningar.

Här kommer i alla fall receptet, det blir en liten form för ca 3-4 personer men det är bara att dubbla receptet om du vill göra i en större form. För glutenfri variant använder du glutenfria lasagneplattor och utesluter att reda mjölksåsen. Eller red med t.ex. maizena. Jag reder oftast med ljus maizenaredning.

Du behöver:

5 st morötter
4 st palsternackor
2 st gul lök
500 gram passerade tomater
2 dl chilisås
2-3 msk tomatpuré
salt, peppar, oregano, vitlökspulver, socker

4 dl mjölk
½ grönsaksbuljongtärning
salt och peppar
1-2 dl riven ost

1 förpackning färska lasagneplattor 

1 påse riven mozzarellaost

Gör såhär:

Skala och grovriv rotfrukterna och löken. Jag har en rivtillsats till min matberedare och körde allt i den, supersmidigt!
Stek i olja eller smör på medelvärme tills det blir lite mjukt, det ska inte få färg. Tillsätt tomaterna och chilisåsen. Låt puttra lite och tillsätt sedan purén. Smaksätt med salt, peppar, oregano och vitlökspulver. Låt allting småputtra tills det är mjukt. Smaka av med socker för att balansera upp tomaterna.

Koka upp mjölken och tillsätt buljongtärningen. Smaksätt med salt och peppar. Låt puttra en stund. Red av såsen lite om du vill. I med den rivna osten, rör om och ta bort från plattan.

Varva sedan tomatsåsen med lasagneplattor, jag använder färska när jag vill att det ska gå fort. Börja med lite tomatsås i botten. Lägg lite av ostsåsen mellan varje lager också så får du en krämig lasagne. Avsluta med den rivna mozzarellan.
In i ugnen på 200 grader tills lasagnen fått fin färg och osten bubblar.

Avnjut gärna med insalata caprese, mozzarellaskivor varvat med tomat, basilika, olivolja och flingsalt. Så gott!

/Josefine

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *