Chokladpraliner med två olika fyllningar

Jag gör alltid ett par sorters praliner till jul, det är roligt att hitta på olika fyllningar och det blir ett väldigt fint och uppskattat godis. Det tar lite tid så börja inte om du bara har en halvtimme till godo.

Du behöver någon slags pralinform eller en form för iskuber. Jag har här använt en form för runda isbitar som blir väldigt bra. Annars är pralinformar i silikon det bästa skulle jag säga, enkelt att få ut dom färdiga pralinerna sen!

Börja med chokladen som ska bli pralinens skal. Här kan du välja om du vill ha mörk eller ljus eller t.o.m blanda lite! Det viktiga är att inte smälta på för hög värme. Smält 2/3 av chokladen du tänkt använda i vattenbad. Ta bort från plattan. Finhacka resten, 1/3. Blanda i den smälta chokladen och rör tills allt smält. Rör i lite neutral olja för att göra chokladen mer rinnig. Häll upp i formen och häll tillbaka överflödig choklad. Skrapa ev av överflödig choklad med en kniv eller degskrapa. Låt stelna i rumstemp.

Under tiden gör du fyllningen till pralinerna. Den första är ett recept där du kan byta ut smaksättningen till vad som passar dig. Värm 1 1/4 dl vispgrädde tills det precis sjuder. Rör i 175 gram hackad vit choklad. Blanda till en jämn smet. Rör sedan i 3/4 dl sylt med högt fruktinnehåll eller samma mängd mosade, silade hallon. Ev lite florsocker kan behövas så det inte blir för surt.

Jag valde en smarrig sylt med smak av passionsfrukt och kokos. Blev väldigt gott ihop med den vita chokladen.

Låt fyllningen svalna och fyll sedan pralinskalen nästan ända upp till kanten. Ev kan du låta det stelna ordentligt i frysen men se till att den blir rumstempererat igen innan du täcker med choklad. Smält nu choklad igen på samma sätt och täck pralinerna. Låt stelna i rumstemp. Knacka sedan ut pralinerna. Förvara i burk med lock. I kyl och frys kan chokladen bli lite grå och förlora sin glans men det är ingen fara.

Nästa fyllning är en enkel kolafyllning. Den räcker till ca 30 praliner. Koka ihop 1 1/2 dl sirap, 1 1/4 dl grädde samt 1 1/4 dl socker. Ju längre du kokar desto hårdare blir kolan. Här vill man inte ha lika hård som när du gör godiskola utan lite mer mjuk. Gör kulprov tills du är nöjd med konsistensen. Jag kokade ca 8 min men som sagt, gör kulprov tills det är en seg, rinnig kolasås ungefär. Låt svalna litegrann och fortsätt sedan att fylla och täcka pralinskalen på samma sätt som ovan.

Jag penslade lite ätbart guldpulver ovanpå mina, blir snyggt och effektfullt!

/Josefine

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *