Ugnsbakad lax med krämiga rotfrukter

Hej på er!
Sitter ni och letar efter något att laga till middag så har jag ett underbart tips till er. Ett härligt och fräscht recept som jag verkligen tycker att ni ska testa! Smarrig och enkel lax i ugn med krämiga rotfrukter med smak av vitt vin. Mums!
Har du inte chilisås hemma funkar det bra med ketchup istället. Lägg till lite chili eller cayennepeppar för extra sting. Japansk soja är lite saltare än kinesisk så använder du det kan du salta lite på laxen i efterhand, det blir gott ändå såklart!

6 portioner

700 gram laxfilé i bit
4 msk chilisås
3 msk soja, gärna japansk
2 msk flytande honung
2 tsk vitvins eller äppelcidervinäger

3 st gul lök
6 st morötter
4 st palsternacka
2-2 ½ dl vitt vin, matlagningsvin går bra
3 dl vatten
3 dl creme fraiche
salt och peppar

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en ugnsfast form. Rör ihop chilisåsen,  sojan, honungen och vinägern. Blanda ordentligt och bred sedan ut över laxen.
Skala och strimla löken. Skala rotfrukterna och skär i tunna stavar. Enklast är att halvera dom och sedan skiva. Därefter skär du stavar utav skivorna. Fräs allt i en kastrull eller stekpanna i smör. Det ska inte få färg utan bara börja mjukna. Efter en stund tillsätter du vinet och vattnet. Låt sjuda tills rotfrukterna mjuknat nästan helt. Under tiden som grönsakerna sjuder så ställer du in laxen i ugnen i ca 15-20 min. Laxen ska ha en innertemperatur på 52 grader. Då blir den perfekt!
När laxen är klar tar du ut den och rör sedan i creme fraichen i rotfrukterna. Smaksätt med salt och peppar.
Servera gärna med kokt broccoli med smör och flingsalt.

Rotfrukterna är ju ett bra alternativ för dig som vill dra ner lite på kolhydraterna samt ett utmärkt tillbehör till kött eller kyckling. Eller bara som det är!
Hoppas att ni testar detta nu!

/Josefine

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *