Söndagsmiddag

Jag älskar att samla familjen för en riktig, traditionell söndagsmiddag! Dock tycker jag det är svårt att få till det där som gör att det smakar som hemma hos farmor eller mormor. Vad är hemligheten egentligen?!
Här kommer i alla fall mina tips för en lyckad söndagsmiddag. Och vem vet, det här kanske blir en ny favorit för just dig?

Skinkstek med gräddsås och mumsiga tillbehör

4-6 portioner

800 gram skinkstek
olivolja
salt & peppar

Gräddsås

1 st kalvbuljongtärning
4 dl grädde
1 st lagerblad
3-4 st kryddpepparkorn
salt & peppar
soja

Pressgurka på snabbt vis

½ gurka
1 dl vatten
2 msk ättika
2 msk socker
salt, peppar och hackad persilja

Stekta morötter

3 st morötter
2 styck gul lök eller schalottenlök
salt & peppar

Gör såhär:

Sätt ugnen på 150 grader. Klappa in köttet i olivolja, salt och peppar och lägg det sedan i en ugnsfast form. Ställ in i ugnen. Köttet ska ha en innertemperatur på 70 grader. Det tar ca 1 ½-2 timmar lite beroende på kött och ugn. Höj sedan värmen till 200 grader och häll lite flytande smör på köttet och låt stå inne i ca 10 min för att få lite yta. Lägg sedan köttbiten i aluminiumfolie och låt vila en stund innan du skär upp.

Under tiden köttet är i ugnen gör du klart såsen och tillbehören. Börja med pressgurkan. Skiva gurkan tunt och lägg i en skål. Blanda vatten, ättika och socker i en annan skål och rör tills sockret löst sig. Häll över den skivade gurkan. Salta och peppra och tillsätt lite hackad persilja. Låt stå i kylen i minst 30 min.

Skiva morötter och lök i tunna stavar. Stek på medelvärme i lite smör och krydda med salt och peppar. Låt morötterna bli lite mjuka.

Häll lite vatten i en kastrull och lägg i buljongtärningen. Låt puttra en stund. Häll i grädde, soja, lagerblad, kryddpeppar, salt och peppar. Låt koka tills du är nöjd med smaken. Det tar en liten stund innan kryddpepparn och lagerbladet ger smak. Här kan du även välja om du vill reda din sås.

Koka potatis.
Servera skinksteken med tillbehören och addera gärna pickles, gelé, syltlök eller vad du gillar. Jag brukar steka lite champinjoner eller kantareller till också.

Hoppas att ni gillar det även om det inte smakar som hemma hos farmor!

IMG_5078

IMG_5082     IMG_5081

IMG_5090

/Josefine

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *