Anka med variation på rotselleri

Den här lyxiga men inte alltför svåra rätten hade vi som varmrätt på nyår. Några förberedelser innan krävs men inget som är svårt.
Rätten består av stekt ankbröst, två varianter av rotselleri, potatispuré samt en rödvinssky.
Jag hittade rätten på nätet men har gjort om en hel del för att passa mig och min familj.

Den här rätten är gjord så den räcker till 6 personer. Går enkelt att öka på mängden om ni är fler.
Total mängd rotselleri till den här rätten för 6 personer är ca 700 gram beroende lite på hur mycket man äter och vilken av varianterna av rotsellerin som går åt mest bland människorna som äter rätten. Rotselleri är ju en ganska så ”skarp” rotfrukt men med lite olika tillagningsmetoder blir den väldigt god.
Så, dagen innan du ska äta/bjuda på rätten är det läge att pickla rotsellerin.
Skär av knappt halva rotsellerin, skala och låt koka i vatten tills den blir helt mjuk. Känn med en sticka. Låt svalna lite och bryt sedan i mindre bitar och lägg i en lag bestående av 1 ½ dl strösocker utblandat med 1 ½ dl pressad citronsaft. Låt stå över natten i kylen i en burk med lock. Detta går även att göra ett par dagar innan om det skulle behövas.

Dagen då du ska äta rätten så skala och skär ner den andra biten rotsellerin till lite halvstora bitar. Baka långsamt i ugn, ca 150 grader, med olja och salt tills de är mjuka. Detta gör du under tiden som du gör klart resten utav rätten. Mot slutet kan du öka på värmen i ugnen för extra färg.
Börja med rödvinsskyn. Fräs en liten gul, hackad lök med 1 skivad vitlöksklyfta i lite smör eller olja i en kastrull. Häll på ca 2 ½ dl rödvin och låt reducera ner till hälften. I med 2 ½ dl vatten och 1 ½ msk kalvfond samt en kvist färsk timjan. Koka upp igen, sila och smaka sedan av med salt, peppar, 1-2 tsk strösocker samt 1 tsk rödvinsvinäger. Red av såsen om du vill ha den lite tjockare. Strax innan servering så blankar du av såsen genom att ha i en liten klick smör. Under tiden såsen kokar börjar du med potatispurén.
Skala ca 1 kg mjölig potatis och skär i mindre bitar. Låt koka i saltat vatten tills de är helt mjuka. Ånga av ordentligt i kastrullen och ställ åt sidan så länge med locket på.
Pressa sedan potatisen i en potatispress och blanda med 125 gram smält smör blandat med 3 dl grädde eller mjölk. Häll i lite i taget och vispa sedan snabbt ihop med elvisp. Inte för länge för då kan purén bli klistrig. Salta och peppra efter smak.
Jag gjorde den här gången potatismos som jag brukar göra med inte lika mycket smör så det fungerar absolut det också.

När allt detta är preppat och på gång så börja stek ankbrösten. Det går åt ca 3-5 stycken beroende helt på hur stora de är. Putsa bort vita hinnor och skär rutmönster i fettsidan. Salta och peppra och stek sedan i torr stekpanna på medelvärme med fettsidan nedåt. Låt fettet smälta och skinnet bli krispigt. Höj sedan värmen något och stek på andra sidan. Om du steker många ankbröst kan det vara enklast att låta dem gå klart i ugnen, tempa i ankbrösten efter en stund. Jag själv föredrar ca 50-52 grader då det sedan får vila upp till perfekt rosa men det går även att steka till 55-58 grader och få ett rosastekt ankbröst.
När du steker i stekpannan så lägg gärna i en timjankvist och några vitlöksklyftor i fettet och ös över så blir det extra god smak. Låt vila en stund efter tillagning och skär sedan upp i tunna skivor, ca  ½ cm tjocka.

Lägg upp allt på tallrikar i en fin båge. Börja med bakad rotselleri, picklad rotselleri, mos, ankbröst, rödvinssky samt några gröna blad. Jag tog maché den här gången och toppade även med lite rödbetschips (köpta) för extra krispighet.

Hoppas ni nu vågar testa denna goda rätt, den är absolut inget man slänger ihop i ett nafs men med lite förberedelser så blir det här en toppenrätt som garanterat imponerar! Dessutom väldigt roligt att laga tillsammans med vänner eller familj.
Picklad rotselleri är något jag definitivt kommer göra igen, väldigt gott!

/Josefine

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *