Fröknäcke

Här kommer ett recept på fröknäcke. Gott till ostbrickan på julbordet, äter du lågkolhydratkost eller glutenfritt är detta även perfekt till dig!

För en plåt behöver du:

1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
½ dl pumpafrön
½ dl linfrön, hela
4 msk chiafrön
2 msk mandelmjöl (eller pofiber/kruskakli)
1 msk fiberhusk (psylliumfröskal)
½ tsk salt
1 msk rapsolja
2 ½ dl hett vatten
1 tsk brödkryddor (går att skippa, jag gjorde utan denna gång)
vallmofrön och flingsalt att toppa med

Gör såhär:

Sätt ugnen på 160 grader varmluft. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt oljan och vattnet och rör om ordentligt. Låt smeten svälla i ca 5 min. Smeta ut på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och tryck ut med händerna eller med kavel. Gör inte för tunt för då är det svårt att få knäckebitar som håller ihop. Ta bort bakplåtspappret ovanför och strö över lite vallmofrö och flingsalt. Lägg på pappret igen och tryck fast det lite om du vill. Ta bort pappret ovanpå innan du gräddar i ca 60-70 min. Efter 20-25 min kan du ta ut plåten och skära bitar om du vill. Annars bryter du bitar när det är klart. Knäcket är färdigt när det är hårt men inte bränt. Förvara i en burk med lock.

Här och här finns två andra recept på fröknäcke.

/Josefine

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *