Dessert med pannacotta

En festlig och vacker dessert som vi serverade på nyårsafton!

Två olika pannacotta, en fräsch mousse och så lite crunch såklart.
Desserten räcker till ca 6-8 personer.
Börja med pannacottan, helst dagen innan.
Till vaniljpannacottan så lägg 2 gelatinblad i kallt vatten. Koka upp 5 dl vispgrädde i en kastrull tillsammans med ½ dl strösocker. Ta bort från plattan och krama ur gelatinbladen och lägg sedan i grädden. Blanda ordentligt och låt sedan svalna. Blanda i 1 tsk vaniljsocker. Häll upp i silikonformar, jag har kupolformade och det räckte till ca 8 stycken så det beror lite på vilken storlek på form du har. Låt stelna i kyl, över natten är det allra säkraste så vet du att det hinner stelna ordentligt. Lägg sedan ett par timmar i frysen för att lättare få ur pannacottan ur formarna.
Nästa är hallonpannacottan. Koka upp 200 gram frysta hallon och sila sedan ordentligt. Lägg 1 ½ gelatinblad i kallt vatten. Koka upp 2 dl vispgrädde med 2 msk strösocker och 1 krm vaniljpulver. Krama ur gelatinbladen och rör ner i grädden. Låt svalna lite och blanda sedan ner hallonsåsen. Fyll små silikonformar med hallongrädden och låt även den stelna i kyl. Gör likadant och förvara i frys en stund innan servering.

Nu kan du även göra moussen och crunchet om du vill men det går även att göra samma dag som du ska äta desserten.
Crunchet är en mandelkrokant och är busenkel att göra. Smält 25 gram smör i en kastrull och tillsätt ¾ dl strösocker. Låt koka tills sockret är gyllenbrunt. Vänd ner 1 ½ dl mandel med skal och låt koka tills sockret löst sig. Häll upp i en liten form med bakplåtspapper och låt stelna i rumstemperatur. Hacka sedan och förvara i en burk med lock.
Moussen är så enkel så du blandar bara 2 dl lättvispad grädde med 1 dl passionsfruktscurd. Vispa ihop med elvisp. Lägg i en spritspåse och förvara i kylen tills servering. Går lika bra med lemoncurd.
För extra piff kan du göra ett roséskimrande, ätbart glitter. Jag mixade endast lite frystorkade hallon med en gnutta strösocker och tillsatte sedan lite ätbart guldglitter, mitt är från Odense.

När det är dags för uppläggning så börja med pannacottan, först den stora och sedan ett par av den lilla. Spritsa mousse, litegrann utav curden, strö över krokant, roséglittret och avsluta med lite färska hallon och citronmeliss.

Hoppas att ni testar!

/Josefine

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *