Citronkola

En god och fräsch kola, utan både sirap och grädde, går det?

Absolut och den här smarriga godbiten bryter av fint mot allt det chokladiga och söta som brukar bli på gottebordet.

För ca 70-80 bitar

Börja med att preppa alla råvaror då det går ganska fort när du väl börjat. Ta fram 200 gram kokosfett och tärna i lite mindre bitar, enklast att skära lite rumstempererat. Tärna 125 gram smör. Bryr 350 gram vit choklad i mindre bitar. Tvätta och riv skalet från 3 citroner. Pressa ur saften ordentligt, jag använde en juicepress. Häll 5 3/4 dl socker i en kastrull och häll sedan i saft och skal från citronerna. Låt koka upp tills sockret smält. Sila bort skalen och låt koka upp till 115 grader. Tillsätt smöret och låt koka upp till 120 grader. Pensla kanterna på kastrullen med lite kallt vatten några gånger så sockret inte karamelliseras. Rör i chokladen och rör smeten blank. Tillsätt sedan kokosfett och fortsätt rör tills allt smällt.

Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper. Ju större form desto tunnare kolor. Låt stelna i i kyl en stund innan du skär i bitar. Slå in i bakplåtspapper, smörgåspapper eller liknande.

För fler recept på kola kika in här, här, här och här!

/Josefine

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *