Enkelt rågsiktsbröd

Här kommer recept på ett gott och enkelt rågsiktsbröd.

Smula 25 gram jäst i en bunke. Häll över 3 dl fingervarm (37 grader) mjölk. Rör tills jästen smält. Tillsätt 25 gram rumsvarmt smör, 1 tsk salt samt 2 msk ljus sirap. Blanda sedan i 7-8 dl rågsikt. Rör runt ordentligt och knåda sedan kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

Tryck ut degen till en platta, ca 1 ½ cm tjock, på en plåt eller i en passande ugnsform. Skåra degen i så många bitar du vill ha, ca 8-12 st. Strö över lite mjöl och låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk.

Sätt ugnen på 220 grader. Grädda brödet i ca 15-20 min, det är klart när termometern visar 97 grader.

/Josefine

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *