Skaldjursfest!

Så härligt att samla vänner för en trevlig kväll med god mat, dryck, fina dekorationer, sång och tävlingar!
Vi fixade fördrink, tilltugg samt tillbehör till skaldjuren så fick varje gäst ta med sig det dom ville äta. Det blev räkor, havskräftor, signalkräftor och krabba!

Som tillbehör hade vi små västerbottenmuffins, alltså som en liten minipaj utan pajbotten. Perfekt till dig som är glutenintolerant eller äter lågkolhydratkost. Till detta serverade vi löjrom, fint hackad rödlök, kräftstjärtar, hackad gräslök och crème fraiche. Så gott! Dessa ”pajer” passar perfekt till buffén eller mingelmaten.
För 10-12 normalstora muffins blandar du 4 ägg med 4 dl grädde, 150 gram västerbottenost (en liten påse) och salt & peppar. Smörj en muffinsplåt av teflon med lite smör och fyll till två tredjedelar med smet. Grädda i 200 grader i ca 20 min. Känn med en sticka så dom inte är kladdiga. Låt svalna lite innan servering.

Vi serverade två såser till skaldjuren, aioli som man gör på enklast möjliga sätt genom att blanda Hellmans majonnäs med pressad vitlök, samt en sval avokadosås. Receptet på den kommer här:
Mixa (förslagsvis i matberedare) 2 avokado med 2 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche. Tillsätt bladen av en halv kruka färsk basilika, skal och saft från en lime samt salt & peppar. Mixa till en slät sås.

Vi serverade även lite ost och kex, vitlöksbröd samt en sallad med brieost, päron och rostade pinjenötter. Mums!

När gästerna kom fick dom genast börja pyssla ihop sin egen partyhatt för kvällen. Detta var alltså en liten tävling vi hade och det är perfekt om dina gäster inte känner varandra så väl eller om du vill ha lite tid att förbereda klart maten. Plocka fram papper, tejp, sax, klistermärken, pennor, piprensare osv så får gästerna använda sin fantasi! Vi lät sedan alla gäster rösta på vilken hatt dom tyckte var finast och vinnaren fick ett litet pris. Tyvärr är dessa hattar inget vi kan visa på bild här haha!
Under tiden dom pysslade bjöd vi som sagt på bubbel och tilltugg. Vi har en hel kategori här på bloggen som heter tilltugg om ni behöver tips på det!

Till dessert bjöd vi på en fräsch och enkel citronmousse med lakritschips. Vispa ihop 250 gram mascarpone med 2 dl crème fraiche och 1 dl lemoncurd. Smaksätt med skal och saft från en citron. Klicka ut i portionsglas och ställ kallt tills servering. Det går lika bra att vänta med att klicka ut moussen tills den stått kallt en stund i kylen. Lakritschipsen är busenkla att göra! Klipp isär Kick lakritskola i fyra bitar per kola och grädda på bakplåtspapper i ugn, ca 5 min på 250 grader. Håll koll så dom inte bränns. Låt svalna innan servering. Vi dubblade detta recept då vi var 12 stycken personer på festen.

Vi hade pyntat med girlang av kräftor som vi satt en ljusslinga i, fina höstblommor på bordet och en liten ”goodiebag” på varje plats. Bordsplaceringen bestod utav kort på alla gäster som vi skrivit ut på fotopapper. Letade upp gamla bilder på Facebook, uppskattat och kul!
I ”goodiebagen” fanns det saker som gästerna kunde tänkas behöva under kvällen. En liten festis om man behövde ge kroppen en liten sockerkick eller ett avbrott från alkoholhaltiga drycker, lite choklad, en våtservett med citrondoft, små instrument till en låt vi skrivit som vi skulle sjunga gemensamt under kvällen, sånghäfte med olika snapsvisor, små kort med olika uppdrag att utföra samt en liten tävling, ”Guess the guest” där man fick tre ledtrådar och skulle således gissa vilken gäst det syftade på. Detta gjorde att de gäster som inte kände varandra innan hade något att prata om osv.

En väldigt lyckad fest med många roliga inslag och fantastiskt kul när gästerna gick all in på allt vi hade förberett!
Hoppas att ni fått lite tips nu till er nästa fest/kräftskiva/skaldjursknytis.

/Josefine och Matilda

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *