Fiskgryta med saffransaioli

Fiskgryta är enkelt och snabbt även fast mam kanske inte tror det. Sedan är det ju som med alla grytor, man kan ha i lite vad man har hemma. Som bas är ju lök och rotfrukter en bra början. För ca 6 portioner:

Börja med aiolin: Blanda en äggula med 1 tsk vinäger. Häll i en halv påse saffran, salt, peppar och lite pressad vitlök. Vispa sedan i rapsolja i en fin stråle till önskad tjocklek på aiolin. Låt stå kallt.

Soppan: Hacka en gul lök. Skala och dela 3 morötter storlek lagom i bitar ca 2×2 cm. Skär av foten av en färsk broccoli och skär i bitar. Buketterna sparas. Jag hade även lite bitar av färsk blomkål. Fräs alla grönsaker utom broccolibuketterna i smör. Pressa i två vitlöksklyftor.

Fräs allt en stund tills löken mjuknat. Häll i 400 gram krossade tomater, resten av saffranet, 1 liter vatten, 2 fiskbuljongtärningar och en stor kvist färsk timjan. Låt allt koka på medelvärme tills rotfrukterna mjuknat nästan helt. Smaka av med salt och peppar.

Skär under tiden fisk i 2×2 cm stora bitar. Jag valde portionsförpackad torsk samt lax, totalt 8 bitar.

Lägg försiktigt i fisken i grytan och koka ca 5-7 min tills den är genomkokt. Servera grytan med aioli och gärna räkor. Mums!

Smaklig måltid!
/Matilda

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *