Glutenfria småkakor

Jag tycker att det är roligt att experimentera mig fram när jag bakar. Här har jag gjort ett recept på potatismjölkakor till en glutenfri variant. Bovete är naturligt glutenfritt och det blir ganska likt vanligt vetemjöl både i smak och konsistens.
Oftast drar jag ner lite på sockermängden och kanske adderar lite mer vanilj istället när jag gör kakor men här behöll jag sockermängden och ökade lite på vaniljsockret då det tar bort lite utav smaken från bovetet.

Ca 40 stycken

3 dl potatismjöl
1 ½ dl bovetemjöl
1 ½ dl socker
1 msk vaniljsocker
125 gram smör
1 ägg

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg alla torra ingredienser i en matberedare och tillsätt smöret i tärningar. Kör i omgångar tills det blir en grynig massa. Tillsätt ägget och rör ihop. Forma till en deg och plasta in. Låt ligga i kylen i ca 30 min.

Rulla degen till bollar. Lägg på bakplåtspapper och tryck till lite.
Vill du göra hallongrottor så lägger du bollarna i småformar, gör ett litet hål och fyller med sylt.
Grädda i ca 10-12 min. Det blir inte så mycket färg på dessa kakor men känn lite att dom inte är för mjuka så vet du om dom är klara.
Dekorera gärna de platta kakorna med lite smält choklad.

Testa er gärna fram med olika smaker på sylt eller varför inte trycka ner en dumlekola istället?

image-17

/Josefine

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *