Snabba frallor

Jag är på jakt efter nya brödrecept att testa och har främst fastnat för dessa som endast kräver en jäsning. En bonus är att du inte ens behöver knåda degen.
Dessa frallor smakar som källarfranska och du väljer själv om du vill toppa med något eller inte.
För ca 12 st. frallor (beroende på hur stora du väljer att göra) behöver du:

50 gram jäst
5 dl vatten
1 ½ tsk salt
1 msk honung
3 msk rapsolja
1 tsk bakpulver
ca 12 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke till bakmaskin. Värm vattnet till fingervarmt, ca 37 grader. Häll över lite över jästen och rör runt tills det löser sig. Häll sedan i resten av vattnet, salt, honung och  rapsolja. Rör runt en liten stund till och tillsätt sedan bakpulver och mjöl. Låt maskinen jobba ihop degen i minst 5 minuter tills den blir smidig. Stjälp upp degen på lätt mjölat underlag, jag bakar alltid direkt på min köksbänk.
Dra loss degbitar från degen och forma till bollar med lätt kupad hand mot bänkskivan. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg med lite mellanrum, de växer både vid jäsning och gräddning. Låt degen jäsa i 40 min. Under tiden sätter du på ugnen på 225 grader (varmluft, som alltid i mina recept). När degen jäst kan du pensla med ägg och strö över lite vallmofrön om du vill. Grädda i ungefär 10-12 min.
Jag tillsätter alltid lite bakpulver i bröd- och bullrecept då det ger en skjuts till jäsningen, framförallt ger det en extra kick när man använder torrjäst som jag bakar med väldigt ofta.

/Josefine

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *