Sverigekaka

Den här goda, saftiga kakan passar perfekt att servera på nationaldagen, gärna med vispad grädde och färska bär till!

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa 3 ägg med 3 dl socker pösigt och vitt. Blanda ihop 3 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och vänd sedan ner i äggsmeten. Rör i 1 dl kokhett vatten och blanda ordentlig. Häll i en smord och bröad form. Har du en rund form så räcker smeten till en som är ca 23-24 cm i diameter. Jag använde en rektangulär form som jag hittat på loppis, älskar den!

Grädda längst ned i ugnen i ca 30-35 min. Känn med en sticka, den ska vara torr. Låt kakan svalna i formen.

Smält 100 gram smör. Ta bort från plattan och rör i 1 dl mjölk samt 1 1/2 msk vaniljsocker. Blanda ordentligt. Skär kakan i två delar så det blir två bottnar. Häll hälften av smörfyllningen jämnt över ena botten och resten av fyllningen jämnt över andra botten. Lägg ihop bottnarna och lägg över kakan på ett fat. Pudra florsocker över vid servering! Håller i kylen i ett par dagar.

/Josefine

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *