Påskkakor

Här kommer ett recept på smarriga kakor som du kan dekorera fint nu till påsk! Själva kakan är efter ett recept som kallas för Tom & Jerrykakor, ett toppenrecept för själva degen smälter inte ut alls i ugnen utan det håller formen, och glasyren är royal icing.

Till kakorna blandar du 1 dl florsocker med 1 dl strösocker, 7 1/2 dl vetemjöl samt 1 msk vaniljsocker. Rör i 200 gram rumsvarmt smör samt 2 ägg. Knåda ihop till en deg, plasta in och förvara i kylen i en timma.

Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut degen från kylen en liten stund innan du börjar kavla. Kavla sedan ut en platta som är ca 4-5 mm tjock. Stansa ut kakor med pepparkaksmått eller liknande. Jag hittade fina med påsktema på Dollarstore! Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 10 min. Hur många kakor det blir beror helt på vad för formar du använder!

Låt kakorna svalna helt innan du börjar dekorera dom. Blanda 1 äggvita med ca 200 gram florsocker samt 1 tsk citronsaft. Den ska vara ganska fast. Spritsa ut tunna linjer runt kakorna som blir som en sarg, blanda sedan i lite, lite vatten i glasyren och bred it försiktigt. Du kan även göra den lösare direkt och bre ut på kakorna utan att göra en kant. Dekorera gärna oxå med strössel eller vad du har hemma. Vi färgade glasyren med gelfärger från Dr Oetker, på så sätt får man fram i princip de flesta färger som behövs!

Se till ett glasyren torkat ordentligt i rumstemperatur innan du lägger ihop dom i en burk med lock.

Hoppas att ni testar, så kul att dekorera efter årstid och dessa kakor passar ju minst lika bra runt jul!

/Josefine och Matilda

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *