Sötpotatispaj med karamelliserad lök

Hej på er!
Här kommer ett grymt recept på paj som är helt vegetarisk och perfekt till buffén eller bara som en egen rätt. Lägg till lite sallad med frön/nötter så har du en bra och mättande rätt som imponerar även på den mest vegoskeptiska!
Till den här pajen behövs ingen riven ost med massa smak, t.ex. västerbotten, för då tar osten över dom goda smakerna som är i pajen. Ta en gratängost eller riv lite av påläggsosten du har hemma!

1 paj, ca 4 portioner

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:

1 stor sötpotatis, ca 200-300 gram
3 st rödlök
1 tsk socker
2 tsk balsamvinäger (balsamico)
2 st ägg
2 dl mjölk
1 ½ dl riven ost
några kvistar färsk timjan
salt & peppar

Till servering:
100 gram apetina eller fetaost

Gör såhär:

Sätt ugnen på 225 grader. Sätt på en kastrull med lite lättsaltat vatten till sötpotatisen. Börja sedan med pajskalet. Mixa mjöl och smör till en grynig massa i matberedare (eller för hand) och tillsätt sedan vattnet. Knåda snabbt ihop till en deg och tryck ut i en pajform med låg kant. Nagga med gaffel och grädda i ugnen i ca 10 min.
Under tiden den gräddas skalar du sötpotatisen. Tärna sedan i 1-2 cm stora kuber. Koka tills dom blir lite mjuka, känn med en sticka. Häll av och låt ånga av ordentligt.
Skala löken och skiva den. Stek på medelvärme i lite smör. Salta lätt. När löken mjuknat tillsätter du socker och balsamvinäger. Låt löken få lite färg och lägg sedan i timjan som du repat av från kvistarna. Tillsätt sedan sötpotatisen.
Fördela fyllningen i pajskalet. Blanda ihop ägg, mjölk och riven ost. Salta och peppra och häll över fyllningen.
Grädda i ca 20-25 min tills äggstanningen stelnat. Smula över apetina/fetaost direkt när den kommit ut ur ugnen.

Hoppas nu att ni testar denna goding. Den går lätt att förbereda om du ska göra till många. Pajskalet kan förberedas så långt att du förgräddar den. Hela fyllningen kan förberedas och hållas kallt. Äggstanningen kan blandas ihop och förvaras i kyl.
När det sedan är ca 30-40 min till servering så lägg ihop allt och grädda. Gör en fräsch sallad med gröna blad och lite frön eller nötter till under tiden pajen gräddas. 

Klart!

/Josefine

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *