Julsmörgåstårta

Häromkvällen hade vi en liten julbjudning tillsammans. Vi åt gott och spelade paketspelet. Vi bjöd på julig smörgåstårta som blev en riktig hit! Innan maten bjöd vi dock på en alkoholfri drink och ett gott enkelt tilltugg. 

Till 1 liter Alkoholfri Royal:

8 dl ginger ale

2 1/2 dl alkoholfri glögg, vi valde dock en vitvinsglögg med 2,2% alkohol 

Isbitar

Skivor av apelsin

Blanda allt och servera!

Knäckesnittar med färskost och rökt skinka:

Bred färskost med smak av vitlök och örter på knäcke eller kex. Toppa med en liten bit rökt skinka. Vi valde en som är både torkad och rökt. Garnera med lite färsk timjan! 

Smörgåstårta 8 pers:

Vi hittade bröd till smörgåstårta i fyra lager i storköksfrysen i mataffären, men köper du landgångsbröd behövs 12 skivor. Skär bort kanterna. Lägg brödet på en bricka som tårtan ska serveras på. Blanda ihop 7 dl creme fraiche, 2 dl majonnäs, salt och peppar. Lägg hälften av smeten i en skål. Dela upp resten av smeten i två skålar till. Den ena är till att täcka tårtan. Nu har du alltså 3 skålar. Den med mest smet i ska bli en röra med leverpastej och gurka. Blanda i ett paket bredbar pastej, hacka 1 dl smörgåsgurka fint och blanda noga, smaka av med ev med salt och peppar. En av dom två sista skålarna ska bli skinkröra. Hacka skinka, gärna julskinka, eller smörgåsskinka, ca 300 gr. Tillsätt skinka och 2 msk valfri senap och blanda smeten noga. Fyll tårtan med fyllningarna och täck sedan tårtan med smeten utan smaksättning. Låt gärna stå över natten övertäckt med plastfolie i kylskåpet, men i allafall ett par timmar. Vi garnerade tårtan med skinkrullar, ostrullar, rökt lax, räkor, köttbullar, rödbetssallad, äpple och persilja. En perfekt tårta att göra av rester från julbordet! 

/Matilda, Josefine och Amanda 

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *