Smårätter

Ni har säkert förstått vid det här laget att jag älskar smårätter!
Tilltugg till drinken, flera små rätter till en buffé eller bara en härlig charkplanka med tillhörande ostar är bland det bästa jag vet!

Här kommer tre snabba små rätter inspirerat från länderna kring medelhavet och är perfekta till ett mingel eller en buffé.

Det enklaste är tomat och mozzarellaspett. Varva helt enkelt små cocktailtomater med minimozzarella och basilikablad på lite större tandpetare eller minigrillspett.
Enkelt och gott!

Den andra rätten är gazpacho som är en kall tomatsoppa från Spanien.
Jättegott att bara äta litegrann av tycker jag och då är det ju perfekt till buffé eller förrätt.
Vi gjorde i små shotglas och då räckte detta gott och väl till 30 st.
Enklast är att mixa ihop soppan i en blender eller mixer. Börja med att dela alla grönsaker i mindre bitar. 3 stora tomater, 1 röd paprika och ½ gurka. Finhacka 1 schalottenlök och 1-2 vitlöksklyftor.
Så, i med tomater, paprika, gurka, lök och vitlök. Tillsätt knappt en halv kruka färsk basilika, 2 dl vatten, ½ tsk salt, 1 tsk citronsaft samt peppar. Mixa slätt och smaka av. Tillsätt ev lite tabasco eller chilipeppar för extra hetta. Addera mer salt och peppar om det behövs. Ställ i kylen i ca 1 timma. Servera iskall och gärna med lite krutonger om du gör det som en förrätt.

Den sista är marinerad fetaost. Själv har jag lite svårt för get- och fårost men detta funkar lika bra att göra på fetaost som på apetina eller salladsost.
Börja med att ta fram en ren glasburk med tättslutande lock. Skär ett paket fetaost i kuber. Skala och skiva 2 vitlöksklyftor.
Varva fetaosten i burken med vitlöken och färska, frysta eller torkade kryddor.
Jag tog torkad timjan och oregano samt fryst persilja. Ta det du gillar bäst!
Häll på olivolja så att det täcker osten. Låt stå i ca 2 dagar i kylen så att osten får smak av oljan och kryddorna. Blir oljan lite grumlig så har den troligtvis stått för kallt. Ta ut den i rumstemp en stund så blir den sig själv igen. En trevlig gå-bort-present att ta med nästa gång du ska på middag kanske?
Går att variera smakerna i oändlighet, testa med skivad chili och citron t.ex.

Hoppas ni testar!

På bilden syns också ceviche som vi gjorde vegetarisk med endast mango, tomat, avokado, chili och lime, jättegott!

/Josefine

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *