Jordärtskockssoppa med parmachips

Här kommer tips på en enkel och god förrätt, kanske passar den till nyårsmiddagen?

Detta blir ca 6-8 förrättsportioner.

Börja med att sätta ugnen på 175-200 grader. Lägg parma/prosciutto/serranoskinka i tunna skivor på en plåt med bakplåtspapper. Räkna med en skiva skinka/person. Jag tog serrano då jag tycker den blir lagom mild i smaken. Ta det du gillar bäst! Baka i ugnen i ca 5-10 min. Beror lite på ugn, skinkan ska få fin färg och ”stelna”. Lägg på hushållspapper när dom kommit ur ugnen så avlägsnas överflödigt fett.

Skala och tärna/skiva 500 gram jordärtskockor samt 1 gul lök. Fräs i en kastrull med lite smör. Tillsätt 5 dl vatten, 1 dl vitt vin (matlagningsvin funkar utmärkt) samt 2 hönsbuljongtärningar. Låt puttra tills allt mjuknat, ca 15 min. Känn med en sticka. Mixa soppan slät och tillsätt sedan 2 1/2 dl grädde. Smaka av med lite salt och peppar men tänk på att skinkchipsen är salta. Soppan ska vara len och krämig och bryta av mot det knapriga, salta chipset! Låt soppan bli varm och servera.

Vill du ha den här rätten vegetarisk föreslår jag att du byter ut hönsbuljongen mot grönsaksbuljong och serverar parmesanchips till istället. Funkar minst lika bra.

Hoppas ni testar denna goda soppa nu!

/Josefine

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *